Appell til Fagforbundets landsmøtedelegater i 2017: forny samarbeidsavtalen!

Fagforbundets Palestina-ambassadører skal bære vitnesbyrd om samarbeidsprosjektene og folkene som bruker dem for medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet. På Fagforbundet Hordalands fylkesmøte benyttet jeg anledningen til å minne delegater til landsmøtet i oktober 2017 på at det er viktig å fornye samarbeidsavtalen. Jeg gjengir den her:


Jeg hilser dere fra våre kamerater i Gaza. Fra ungdom som gjennom Fagforbundets solidaritetsprosjekter med Folkehjelpen får tale- og debatt kurs, sånn at de kan kreve mer plass i det sivile samfunnet, fra unge, venstreorienterte og rasende godt skolerte kvinner som har fått skolering i å stille til valg – i egne partiorganisasjoner, og i lokalvalg, hvor de konkurrer om plass med mørkemenn fra Hamas. De løfter seg selv, vi stiller med litt støtte, men frigjøringskampen fører de for egen maskin.

Jeg hilser dere fra Gazas fiskere og bønder, fra barn som lever uten vann, uten elektrisitet og uten hus.

Det er ikke ofte jeg blir stum, men det ble noen anledninger til det i uken som gikk. Jeg vil dele et av øyeblikkene med dere mens det er ferskt:

Ute langs den israelske beleiringsmuren rundt Gaza, hvor Israelske soldater har røkket opp tusenvis av oliventrær og sprayet fruktavlinger med gift, støtter vi noen bønder som gjenplanter området helt inn til no-go sonen langs muren, som er 300 m. Beveger du deg lengre, blir du skutt av israelsk, tungt bevæpnet tenåring. Du kan også bli skutt på om du overholder 300 meters grensen. Reglene gjelder bare for palestinerne.

I dette området traff vi bonden Abdalrahman Wahdan . I 2014 da det regnet bomber over Gaza, hadde israelske soldater samlet hele hans familie, 13 personer og bedt dem gå inn i familiehuset. De ble lovet at de ville være i sikkerhet der. Så trakk de israelske styrkene seg tilbake og myrdet hele familien til Abdalrahman.

Mahmoud Hamada fra Norsk Folkehjelps Gazakontor forteller om partnerstøtten Fagforbundet finansierer. I midten: bonden Abdelrahman Wahdan. Foto: Sara Bell

Potetåkeren i Beit Hanoun. Foto: Sara Bell

Foto: Sara Bell

Foto: Sara Bell

T.v. Saad Ziada fra UAWC. T.h. Abdelrahman Wahdan. Foto: Sara Bell


I dag planter han poteter langs beleiringsmuren. Det er motstand i hver millimeter plantene vokser. Våre bevilgninger har sikret ham og andre bønder materiell og litt penger til et vanningssystem til jordet. Sjøl går de ut med livet som innsats hver dag og det skytes med skarpt mot dem hver dag. Det er ondskap satt i system, og det må vi fortsette å protestere mot og vi må fortsette å kreve frihet for hele den palestinske sivilbefolkningen. Det sier noe om graden av undertrykkelse når det sentrale elementet av motstandskampen er Å LEVE. Å nekte å dø. Å puste og plante poteter i tørr, hard jord mens du blir skutt på.


Jeg håper at alle som blir delegater til Landsmøtet, føler at ansvaret for å videreføre samarbeidsavtalen med Folkehjelpen veier tungt på hver og en av dere. Takk.


Fagforbundet + UAWC + Norsk Folkehjelp = solidaritet i praksis. Fra venstre: Sara Bell, Saad Ziada og Stein Olav Ringen. Foto: Are Stranden

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Første dag på Gaza: Dette er ikke en humanitær krise, det er en politisk krise!

Emad Seyam (49): "I just want to have a normal life"