Norge må erklære Israel skyldig i forbrytelsen apartheid!

Først publisert i Klassekampen 20. september 2022

Kvelertaket

Hvis Norge ikke forsvarer folkeretten, hvem skal gjøre det da? I fjor dokumenterte flere anerkjente menneskerettighetsorganisasjoner at Israel er skyldig i forbrytelsen apartheid. En forbrytelse regnet blant de groveste i internasjonal rett, kategorisert som en forbrytelse mot menneskeheten.

En uke på delegasjonsreise i Palestina med Fagforbundet og Norsk Folkehjelp føles som et hardt slag i magen. Det er vondt å melde at alle aspekter av palestinernes dagligliv fragmenteres, umenneskeliggjøres og ødelegges.

Hvorfor gjør ingen noe med den brutale, fascistiske bosettervolden i Sheikh Jarrah og i Masafer Yatta, hvor småbarn blir angrepet med stein av tungt bevæpnede bosettere? Hvorfor godtar vi at barneskolelærere og elever havner i israelske militærfengsler, det er jo statlig terror. Hvordan kan det ha seg at Israel i august slapp unna med å bombe sivile i Gaza og kalle det for «forebyggende bombing»?

På Gazastripen, i Jerusalem og på Vestbredden forsvinner vilkårene for å leve tålelige liv; den palestinske økonomien hindres overalt, og ingen steder er vilkårene til stede for sjølråderett. Nå er det på tide å slutte å snakke om ulovlig okkupasjon og erkjenne at palestinsk selvstyre ikke finnes, bare israelsk dominans. Norge må gjøre mer enn å holde festtaler om folkeretten.

Det er ingen tvil om at Israels apartheid styrker seg. Det er skremmende. Den etniske rensingen av palestinere får fortsette uten annet enn milde internasjonale protester. Det holder verken med pent formulerte fordømmelser eller den veike diplomatiske formuleringen, «veldig bekymret». Norges selektive forhold til brudd på folkeretten er en politisk fallitterklæring for en regjering som i sin egen regjeringsplattform hevde å ville gjøre en forskjell i verden og bidra til sterkt internasjonalt samarbeid og en verdensorden basert på folkeretten. Vi må kreve at forbrytelser mot menneskeheten ikke innebærer straffrihet hvis vi skal ha troverdighet som et folk som tror på rettferdighet.

Agurkfrø fra UAWCs frøbank i Hebron

Terrorlistingen av de mest vellykkede og progressive palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene er et tegn på at forbrytelsen apartheid som strategi vinner frem. Vi traff småbønder i Jordan-dalen som fortalte oss at de var alvorlig bekymret for sin evne til å bli på landområdene sine og dyrke den uten støtten fra småbruker- og fiskerorganisasjonen Union of Agricultural Work Committees, som også har fått terrorstempelet. Israelske militære styrker raidet kontorene deres i august, stengte dem ned og konfiskerte alle eiendelene deres. Hadde vi akseptert at noen gjorde dette mot Bondelaget eller Bonde- og småbrukarlaget her hjemme? Hvis svaret er nei, kan det ikke aksepteres andre steder heller. Hvor er regjeringens garantier for å beskytte menneskerettighetsforsvarere?

Erkjenn at Israel er skyldig i forbrytelsen apartheid og ta konsekvensene av det.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Første dag på Gaza: Dette er ikke en humanitær krise, det er en politisk krise!

Appell til Fagforbundets landsmøtedelegater i 2017: forny samarbeidsavtalen!

Emad Seyam (49): "I just want to have a normal life"